Lokalt vertskap med utsikt til havet
Møt sommervertene ved Ålesund havn. F.v Sigurd, Kristine og Herman.
I løpet av sommermånedene er det ikke bare båter som legger til kai i Ålesund – det gjør også et lite, men viktig team av unge sommerverter. Fra juni til august er det Sigurd, Kristine og Herman som utgjør det synlige vertskapet for alle som kommer sjøveien inn til byen. Kanskje kjenner du igjen Herman? Han er nemlig tilbake som sommervert for andre år på rad.
– Det er en veldig kjekk sommerjobb, sier Kristine, som til vanlig studerer Shipping Management ved NTNU. – Vi er ute hele dagen, jobben er variert og det er ekstra fint når sola skinner.
Skaper gode førsteinntrykk
Sommervertene har en variert hverdag på havna.
Ordningen med sommerverter har eksistert så lenge at ingen helt husker når den startet. Opprinnelig var det behovet for ekstra hender i vedlikeholdsavdelingen som startet det hele. I takt med at trafikken i Brosundet har økt, har rollen utviklet seg – fra ren støtte til praktisk arbeid til å bli en viktig del av byens vertskapsapparat.
– Sommervertene er de første mange møter når de legger til kai. De gir informasjon, hjelper med praktiske ting og bidrar til å holde området ryddig og innbydende, forteller Per-Magnus J. Grødal, vedlikeholdsleder og prosjektleder ved Ålesundregionens Havnevesen. – Det handler om å gi folk en god opplevelse fra første stund.
En jobb for deg som liker å være ute
De tre sommervertene i år har ulik bakgrunn: Kristine fra Skodje studerer shipping, Herman fra Ålesund går marinteknologi, og Sigurd – også fra Ålesund – har bakgrunn fra vedlikehold. Felles for dem er ønsket om å ha en aktiv jobb ute i frisk luft.
– Dette er ikke en jobb hvor det kreves masse forkunnskaper, sier Sigurd. – Men du må være løsningsorientert og like å prate med folk. Også hjelper det jo at man liker å være utendørs!
Arbeidsdagen starter gjerne med en bossrunde og går videre med oppgaver som å male kaikanten (ja, den gule!) og rydde i området. I løpet av dagen kan de også være med på å fortøye båter, svare på spørsmål fra besøkende, gjøre mindre reparasjoner og bistå på cruisehavna når det trengs.
– Her om dagen måtte vi faktisk krane opp et badekar borte med hotell Brosundet. Det var sprukket, og vi hjalp til med å få det skiftet ut, forteller Kristine og ler. – Det skjer stadig noe nytt!
Gjestene kommer langveis fra
Brosundet er et populært reisemål for både lokale og internasjonale båtgjester. Sommervertene forteller at det er stor pågang i helgene, spesielt ved fint vær.
– Vi har hatt gjester fra Karibia og langt sør i Europa, sier Sigurd. – Mange kommer igjen år etter år, og det er hyggelig å se at Ålesund har fått et så godt rykte blant båtfolket. Det er konkurranse om plassene når det nærmer seg helg eller når det skjer noe spesielt i byen.
– Vi ligger jo midt i hjertet av byen her, og det sier mange at de setter pris på, legger Herman til.
En sommerjobb med mening
Å jobbe som sommervert er mer enn å hjelpe turister og tømme søppel. Det er en jobb som gir både erfaring og fellesskap. Vertene forteller at de får enda bedre kjennskap til byen, og at de opplever både tillit og støtte fra kollegaene i havna.
– Alle tar oss godt imot, både de på kontoret og de som jobber ute, sier de. – Det er et godt miljø her, og vi har det veldig kjekt sammen.
– Jeg ble faktisk veldig god venn med en kollega da jeg jobbet her i fjor, forteller Herman. – Vi kjente hverandre ikke da vi startet i jobben, men er en jeg ofte henger med på fritiden fortsatt.
Anbefales!
Når vi spør om de kunne tenke seg å jobbe her igjen, er svaret et rungende ja.
– Dette er en jobb hvor du får brukt kroppen, hjulpet folk og nytt sommeren samtidig. Vi kan absolutt anbefale det videre, sier Sigurd.
Sommervertene til Ålesundregionens Havnevesen gjør en viktig innsats – ikke bare for at området skal være ryddig og funksjonelt, men også for at byen skal fremstå som åpen, imøtekommende og velfungerende for alle som kommer sjøveien. Det er kort sagt ekte vertskap – med arbeidshansker på.
Ålesund havn er en ettertraktet destinasjon, fra både fjern og nær.