Fellesskap, framtid og full energi på medlemstreff i Ålesund Sentrumsforening
Det var fullt hus da Ålesund Sentrumsforening inviterte medlemmene sine til treff på Quality Hotel Ålesund 24. april. Smilene satt løst, praten fløt fra første stund, og popcorn og softis fra hotellet gjorde sitt for å sette stemningen.
Lisa Mari Sæther, daglig leder i Ålesund Sentrumsforening, ønsket velkommen og tok et lite tilbakeblikk på alt som allerede har skjedd i 2025 – og det som ligger foran oss.
– Vi har fått til mye allerede, men nå gleder vi oss til blant annet Barnas Dager i mai og Ålesund Pride i juni, sa hun.
Målet for kvelden var klart: Forberede sentrum på turistsesongen som nå står for døra.
Det var stor interesse for planene og prosjektet på Aksla.
Hva skjer på Aksla?
Paul Arne Ulstein fra Ålesund kommune var første mann ut. Han løftet sløret for planene om å bruke grusbanen ved Aksla stadion som parkering og snuplass for busser og bobiler, med et lite servicebygg på plass også.
Reaksjonene i salen lot ikke vente på seg.
– Er det virkelig dette som er planene? Kan vi komme med innspill?
Paul Arne var tydelig:
– Ja, dette er det vi ser vi kan få til nå, selvsagt i ulike prosesser. Men vi kommer til å invitere inn når vi går videre i prosessen. Vi ønsker innspill.
For mange var det godt å få bekreftet at dialogen fortsatt er åpen, og at det er mulig å påvirke før spaden settes i jorda.
Hvor skal cruisekaia ligge?
Steven Hasseldal fra Ålesund kommune tok deretter over, og snakket om et tema som mange har en mening om: fremtidens cruisekai.
Han presenterte mulighetsstudien som ser på hele 22 forskjellige løsninger, fordelt på seks områder – fra Sørsidekaiene, via Bålholmen, til helt nye alternativer som Verpingsvika.
– Ingen av alternativene er perfekte på alt, sa Hasseldal. – Det handler om hva vi vektlegger mest: nærhet, byutvikling, værforhold eller bærekraft.
Responsen i salen var positiv – dette var svært nyttig og konkret informasjon for mange, og flere påpekte hvor viktig det er å kunne formidle til kunder og gjester hva som faktisk vurderes i byen. Temaet engasjerer, og mange er både nysgjerrige på, og har sterke meninger om, cruisekaidebatten.
Mange hadde spørsmål rettet rundt mulighetsstudiet, og selv om det ikke er landet på en løsning enda var det svært interessant å høre mer om de ulike mulighetene som er vurdert.
Nå venter en tålegrenseanalyse før bystyret til høsten skal ta stilling til 1–2 alternativer for fremtidens cruiseanløp.
Cruisegjester – og verdien av samarbeid
Linn Fridel fra Ålesund Cruisenettverk tok oss videre med inn i sommersesongen. Hun fortalte om nettverket som nå har samlet over 50 aktører – alt fra små butikker til store busselskaper.
– Vi jobber for at gjestene ikke bare skal se Ålesund – men oppleve det. Og bruke tid og penger her, sa hun.
Spesielt viktige datoer å merke seg er 30. april, 15. mai, 21. mai, 8. juni, 11. juni og 18. juni.
– På disse dagene blir det liv i sentrum, så det gjelder å være klar!
Linn løftet også frem behovet for bedre struktur på kaia, flere medlemmer i nettverket, og enda tettere samarbeid.
Studentbyen Ålesund – hva må vi gjøre?
Neste tema på kvelden traff mange: Hvordan kan vi få studentene til å bli i Ålesund?
Kari Buvarp fra NTNU delte noen harde fakta:
– Bare 4 % av de som flytter hit for å studere blir igjen etterpå.
Hva kan vi gjøre med det?
– Vi må ønske de velkommen til byen. Studentene ønsker å bruke byen, også er det jo egentlig ganske enkelt, smilte Kari. – Studenter elsker gratis ting og rabatter!
Målet for kvelden var klart: Forberede sentrum på turistsesongen som nå står for døra. Noe som mange viste høy interesse for.
Kari er ansatt for å være en koordinator mellom kulturlivet, studentene og byen.
– Kom innom campus, oppfordret hun. – Møt studentene, legg igjen en flyer eller en brosjyre – gjerne med noen gode rabatter!
Lisa Mari løftet også frem et spennende forslag:
Hva om vi klarer å lage en felles rabattordning for både studenter og crew fra cruiseskipene?
– De som jobber på skipene er faktisk våre viktigste ambassadører om bord, sa Lisa. – De kommer tilbake gang på gang, og har de et godt forhold til butikkene våre, vil de sende gjestene våre direkte til dere! Linn og Kari var helt enig, og det er absolutt en relevant ting man bør se på.
Kari understreket at hun er veldig glad for det store mangfoldet av studentorganisasjoner på NTNU, men at rabatter og tilbud bør være tilgjengelig for alle – ikke bare for dem som er medlemmer i én organisasjon.
I dag har NTNU Ålesund 2603 studenter – tar vi med Ytre Kunstfagskole og Fagskolen, nærmer tallet seg 3000.
Det utgjør ca. 6 % av befolkningen – og da er det ekstra trist at bare 4 % av de som flytter hit for studier, faktisk blir værende etterpå.
Her er det et stort potensial, både for næringslivet og for sentrum som helhet.
- Kanskje er det mulig å kjøre en velkomstuke når de kommer til byen?
Målet er at studentene får gode relasjoner, og på denne måten ønsker å bosette seg her etter studiene, i allefall i noen år, sier hun.
Hvordan lykkes med turistsesongen?
Avslutningsvis tok Tom Anker Skrede, reiselivssjef i Destinasjon Ålesund og Sunnmøre, ordet. Han var tydelig fra start:
– Ålesund er en utrolig populær destinasjon – vi er etterspurt, og vi er attraktive!
Han fortalte at besøkende kommer fra en rekke land, men at Tyskland fortsatt troner øverst på listen over nasjoner som besøker regionen vår. Samtidig ser man en sterk vekst fra både USA og Kina, som er markeder det blir viktigere å forstå og tilrettelegge for framover.
Tom hadde noen klare oppfordringer til handelstanden; La gjestene våre få lov å legge igjen pengene sine her!
Skrede pekte på at de som søker seg hit gjør det for en helt spesiell grunn:
– De kommer for å finne både indre ro og ytre råskap. De vil ha de mektige naturopplevelsene, men de vil også oppleve hvem vi er – kulturen vår, byen vår, folket vårt.
Han understreket at naturen gir Ålesund et stort fortrinn, men at vi har mye å hente på å utvikle og vise frem flere opplevelser knyttet til både naturbruk og lokalkultur.
– Vi må tørre å vise mer av hvem vi er! Vi kan ikke bare peke på Jugendbyen og Brosundet – turistene vil bruke byen, møte oss, lære noe om oss, sa han.
Skrede minnet om at turisme ikke bare er viktig – det er avgjørende:
– Turisme er Norges femte største eksportnæring, og en av få som fortsatt peker oppover.
Prognosene for Ålesund er sterke: Innen 2028 kan vi få opp mot 8,6 millioner internasjonale ankomster, fordelt på cruise, fly, bil og hotellgjester. Men veksten må håndteres med fornuft.
– Vi skal leve med reiselivet, men også av det, på en bærekraftig måte, presiserte han.
Så, hvem er den mest attraktive turisten for oss?
Ifølge Skrede er det en mann over 50 år, fra USA eller Storbritannia, som reiser sammen med flere – gjerne i grupper på fire eller flere. De bruker i snitt rundt 2000 kroner per døgn, som gjør dem til de mest lønnsomme gjestene.
Hvordan får vi disse turistene til å bruke pengene sine her hos oss?
– Det er egentlig ganske enkelt, sa Skrede: Inviter dem inn!
Det var mange spennende tips å hente, og ikke minst skapte møtet plass for nye samarbeidsmuligheter.
Han forklarte at for en førstegangsbesøkende er det ofte vanskelig å forstå hva som finnes inne i de store byggene i sentrum.
– Vær tydelige! Bruk skilt, plakater, små menyer eller tavler ute. Vis hva som skjer inne hos deg. Og sørg for at informasjonen finnes på flere språk. Skrede understreket også betydningen av å ha de beste ansatte på jobb når byen er full av folk:
– Ha A-laget på jobb på de travleste dagene! Førsteinntrykket betyr alt.
Og viktigst av alt: Gjør det enkelt for folk å betale.
– Ikke la en kunde gå fordi dere ikke tar riktig kort! Sørg for å ha flere typer kortterminaler, kontaktløs betaling – og gjerne American Express tilgjengelig, for det er populært blant mange av de beste turistene.
Han avrundet med en oppfordring til alle:
– Ikke vær redd for å ta kontakt. Snakk med gjestene, smil, vær nysgjerrig. Se på dem, følg dem litt med øynene – hva stopper de ved, hva kikker de på? Små justeringer kan gjøre en stor forskjell.
Og ja, det kan virke banalt, men ord som "home made", "Norwegian", "only today" og "tasting" fungerer faktisk!
– Folk elsker følelsen av å få noe ekte, unikt og kortvarig. Bruk det!
Quality hotel Ålesund disket opp med smakfull mat, og som alltid med noe ekstra digg softis og popcorn!
Mer tid til mingling – og en noe å glede seg til
Kvelden var en påminnelse om hvor viktig det er med møteplasser for både faglig påfyll og uformell prat.
Flere ga tilbakemelding på at programmet var supernyttig – men at de gjerne vil ha enda mer tid til å mingle og bli kjent.
Og det skal de få!
Vi kan allerede nå røpe at det blir sommerfest i september – en kveld uten program, bare for å bygge nettverk, feire og nyte godt selskap.
Stay tuned!
Tekst: Lisa Mari Sæther, foto: Stian T. Fredriksen