Søk
  • Ålesund Sentrumsforening

Møt byvertene Hanna og Stian


Byvertene Stian Sørland (20) og Hanna Drønen (24) er i gang med å hjelpe årets sommerturister i gatene.


Denne uken er årets byverter på plass hos Ålesund Parkering. Hanna Drønen (24) og Stian Sørland (20) skal gjennom gjennom hele sommeren hjelpe tilreisende med å finne frem i byen vår.

Hjelpen de to byvertene tilbyr kan innebære alt fra å svare på spørsmål om parkering, butikker og attraksjoner. I tillegg er det behjelpelig med å assistere både hotell og turistinformasjonen når det trengs. Det blir med andre ord mye tråkking i bysentrum.

- Vi holder for det meste til rundt Hellebroa, Dronning Sonjas Plass, ved bobilparkeringene og generelt der hvor det er mest turister, forteller de to byvertene.


Turistene

Det er går ofte rykter om at, spesielt cruiseturister, legger igjen lite penger når de besøker byen. Vi er derfor nysgjerrig på hva turistene jakter når de kommer til byen vår.

- De spør etter hovedattraksjoner, er veldig interessert i sport- og turklær og steder med god norsk øl, kan Stian fortelle.

- Turistene er også interessert i hvilken innendørsaktiviteter her er når det regner.

Det de ikke vet selv er de flinke å lete opp eller finner alternativ hjelp til, som turistinformasjonen. Med de gule vestene/jakkene merket med «Byvert» på ryggen er de to byvertene godt synlige for alle forbipasserende.

- Noen tror kanskje vi er fra Ålesund Parkering når de ser oss fra avstand og kjører litt ekstra forsiktig, sier Stian lattermildt.

I tillegg til byrunden er byvertene godt representert ved bobilparkeringene på Skjerva og Hjelsetgården i sentrum, hvor de er innom hver morgen og kveld for assistanse. De forteller at her er mest tyskere og nordmenn som besøker oss på fire hjul. Men også noen amerikaner og asiater. Stian forstår litt tysk, mens Hanna på sin side er i gang med å studere spansk om turistene ikke er helt stødig i engelsk.

Byvert-initiativet

Ordningen med byverter ble opprettet i år 2017, gjennom Ålesund Parkering, og gir den lokale turismen en større fot å stå på ute på gateplan. Med synlige byverter er det enklere for villredede turister å få hjelp til å finne frem i byen vår. Den normale arbeidstiden deres er 9 – 17 hver ukedag, men det blir også en del helgejobbing og utvidede arbeidstider når det er behov for det.

Grunnet covid-pandemien ble det noe endringer i Byvert-ordningen i 2020 og 2021, hvor daværende byverter assisterte ved massevaksisjonssenterene. Det ble også satt inn ekstra assistanse i denne perioden. Til vanlig er det hovedsak to byverter, som jobber i maks to sesonger hver. Dette for å rullere og gi flere unge sjanse til en unik og spennende sommerjobb.

Vi håper og tror at byvert-ordningen er noe både fastboende, tilreisende og næringslivet i byen setter stor pris på.


Tekst og foto: Iselin Francesca Flem

85 visninger0 kommentarer

Siste innlegg

Se alle